Varför Den döda vinkeln är en sjukt bra låt
- Kicki Fagerlund
- 13 nov. 2024
- 3 min läsning
Uppdaterat: 13 apr.

Här om dagen tog jag en långpromenad och lyssnade förstås på kent jättehögt i mina lurar. En av mina favoritlåtar genom alla tider är Den döda vinkeln, och jag körde den på repeat några gånger för att verkligen förstå varför jag älskar den så mycket.
Det är bland det bästa jag vet, att ge mig själv tid att lyssna på instrument efter instrument och på så vis bli medveten om hur sjukt jäkla bra varje bandmedlem spelar. Det är en konst att fokuslyssna på till exempel trummorna, allt är ju en helhet. Men jag har utvecklat någon slags selektiv hörsel som gör att jag kan styra mitt fokus mot det jag vill analysera för stunden. Sen så är det ju ett bevis på att en låt är skickligt arrangerad och producerad om det är lätt att urskilja vad varje instrument gör. Det handlar om frekvenser och EQ och att saker inte ska krocka med varandra i ljudbilden.
En viktig anledning till varför jag älskar denna låt är att den har det snyggaste "bygget" jag någonsin hört i en låt. Det är verkligen ren och skär magi att lyssna på arrangemanget där det händer nya saker hela tiden.
Låt mig bena ut hur låten är uppbyggd en gång för alla, arrangemanget är så genialiskt!
Intro: Elgitarr och akustisk gitarr i stämmor + shaker
Vers 1: Akustisk gitarr, en som kompar och en som spelar slingor, markeringar på baskagge samt sång
Kort mellanspel: Gitarrslinga, akustisk gitarrkomp, trummorna går över på ett enkelt komp med blompinnar (dvs inte vanliga trumstockar).
Vers 2: Kompet fortsätter som i mellanspelet men utan elgitarrslingor
Refräng: (Ge mig en vinterdrog...): Samma komp som innan men en stråksynth (melotron?) kommer in.
Byggparti del 1: Efter ett kort break kommer trummor (nu med vanliga trumstockar, men med stängd hi-hat) och bas in tillsammans med stråksynthen och en elgitarr som lägger långa toner, förmodligen med e-bow (en effektpryl som var väldigt poppis under den period som Du och jag Döden spelades in). Även markeringar på elgitarr med tre slag.
Byggparti 2: Trummorna leder snyggt in på det andra partiet genom att öppna hi-haten och göra ett virvelfill. Går sedan tillbaka till stängd hi-hat igen. I detta parti kommer elgitarren in ordentligt och spelar en slinga tillsammans med allt det andra.
Byggparti 3 (gåshud!): Trummorna leder även här in på det sista byggpartiet, men med lite mer intensitet denna gång. Piano kommer in och spelar en slinga samtidigt som gitarren kör en replikerande slinga. Och det är här det blir så otroligt genialiskt! Här är det fullt ställ på alla instrument, men de lyckas ändå se till att inget krockar i ljudbilden. Så skickligt!
Vers 3: Ett otroligt smakfullt trumfill leder in på versen och här kommer ytterligare ett favoritparti hos mig. Här är det nämligen Martins glänsar-stund på basen. I grunden ligger trummor och ett drivande komp på akustisk gitarr. Det som är så otroligt snyggt i denna vers är att basen spelar väldigt ljusa toner samtidigt som Sami lägger in gitarrslingor i pauserna när inte basen rör sig. På ett ställe spelar även bas och gitarr i stämmor med varandra vilket är helt underbart fint.
Refräng: Fullt ös på alla instrument
Mellanspel: Samma sak här, allt på en gång men ändå har de i mixen lyckats få med alla detaljer i varje instrument
Refräng: Alla öser på men jag gillar framförallt att Markus gör otroligt snygga fills i takt med att låten går mot sitt crescendo. Här använder han för första gången i låten sina cymbaler som låter fantastiskt bra i mixen.
Outro: Pianoslingan får avsluta detta mästerverk.
Kanske förstör det magin att lyssna på det här sättet, men testa nästa gång du hör just Den döda vinkeln så kanske du får en helt ny upplevelse!
Berätta gärna i en kommentar om du också älskar denna låt och vad du tycker om min analys!
// Kicki
ps. Jag har fått tag in en biljett! Det blir ståplats den 21 mars. Kan inte vänta!! ds.
Commentaires